Gátizomtorna

A vizelettartási panasz, az inkontinencia nagyon kellemetlen tünet, amelynek sokféle oka lehet. Ha a medencefenék, a gátizomzat sérülése, gyengülése okozza a vizeletcsepegést, akkor ennek az intim területnek a tornáztatására van szükség. A széklet, a szél visszatartásának képtelenségéért és a szexuális élet zavaraiért (pl: tág hüvely) is sokszor a medencefenék izmainak gyengesége a felelős.

A klimaxos korban lévő nőknél az orvos gyakran hólyagsérvet, méhsüllyedést állapít meg, amely kezdetben vizeletcsepegés nélkül jelentkezik és a medencefenék izmait erősítő tornával konzervatív úton kezelhető. Ha az anatómiai eltérés oly mértéket ölt, hogy a műtét elkerülhetetlen, akkor az intim torna a műtét után is hasznos kiegészítő terápia lehet. Panaszaival forduljon - ezen a speciális területen is - gyakorlott gyógytornászhoz.

A tornát betanító tanfolyamon az anatómiai viszonyok és a vizelet- székletürítés mechanizmusának megbeszélése, valamint a panaszokat kiváltó okok felderítése után a belső, rejtett izmok akaratlagos működtetését tanulhatják meg a résztvevők.

Az izmok állapotát objektív vizsgálattal, komputeres vaginométerrel megmérjük.

Az izom működtetésének pontos elsajátítása után az izomerősítésre alkalmazható tornagyakorlatok betanítása következik. Az írásban megkapott gyakorlatsor alapján otthonában mindenki rendszeresen végezheti az erősítő tornát.

A foglalkozásra jelentkezhetnek mindazok, akik megelőzni szeretnék a problémák kialakulását, ill. szülés után lévő kismamák és klimaxos hölgyek is.

Femi Scan biofeedback
 

Biofeedback-módszer: A páciens utasítást kap a kiválasztott izom megfeszítésére és egy készülék az izomműködés erejét, minőségét értékelve visszajelzést ad vizuális vagy hangjelek formájában az izommozgás hatékonyságáról. FemiScan egy olyan biofeedback rendszer, ami a gátizom működésének mérésére és erejének javítására szolgál. A központi egység egy olyan számítógépes szoftver, ami alkalmas: a gátizom erejének felmérésére egyénre szabott tornagyakorlat-sorok tervezésére az elvégzett gyakorlatok kiértékelésére a javulás mértékének követésére A home trainer az otthoni gyakorláshoz használatos készülék, ami két részből áll: a hüvelybe helyezhető eszközből és a hozzá csatlakozó fülhallgatóból. Az edzéstervet a home trainer memóriájába feltöltve a páciens a fülhallgatón át kapja az elvégzendő tornagyakorlatokra az utasításokat. Az izomösszehúzódásokat a készülék megméri és a fülhallgatón át azonnal visszajelez a betegnek. Megdicséri, vagy erősebb munkára ösztönzi. A készülék tárolja a tornák végzésének időpontját, a gyakorlatok eredményét és lehetővé teszi azok grafikus kiértékelését. A home trainer steril használata végett minden páciens a készülékhez műanyag védőt vásárol, a home trainer és a fülhallgató pedig bérelhető.

Jelentkezni lehet telefonon:
06-20/351-5342 (Tápainé Márta)

 

Tisztelt Páciensünk!

Ön telefonon jelentkezett a medencealapi izmok fizioterápiával (gyógytornával) történő megerősítésére. Az izomerősítő torna betanítása négy találkozás alkalmával történik, de a siker nagyrészt Önön múlik, azon, hogy mennyit gyakorol.

Az első és az utolsó találkozáskor műszeres (FemiScan) izomerőmérés is történik egy hüvelybe helyezett eszközzel. Ez a vizsgálat menstruáció esetén nem végezhető el. A második és harmadik találkozást nem kell lemondania, ha menstruál, ilyenkor csak tornázunk.

A négy találkozás (általában hétfő és péntek délelőtt) előre egyeztetett időpontban történik. Amennyiben Önt a megbeszélt időpontban váratlan esemény akadályozza a megjelenésben, kérem időben (legalább 24 órával előbb) értesítsen, mert különben úgy a betegtársai, mint az én időmet is károsítja. A 24 órán belüli lemondás estén, az elmaradt foglalkozást ki kell fizetnie! Az időpont módosításoknak is határa van, a négy találkozást maximum fél éven belül teljesíteni kell, ezt túllépve, új kezelési periódus kezdődik, ismételt fizetéssel.

               4 alkalom: 50 000 Ft (első alkalommal fizetendő)

Az első találkozás hosszú időt vesz igénybe (2 óra), kb. két hét múlva következik a második találkozás, (3/4 óra-1 óra), egy hónap múlva a harmadik találkozás (3/4 óra-1 óra) és ismét egy hónapra rá az utolsó találkozás a kontrollméréssel. Ez összesen 10 hetet vesz igénybe, úgyhogy a fél éves időkorlát nagyon elégséges.

Kérem a találkozások lemondásakor és a pontos érkezéskor gondoljon arra, hogy mindenkinek drága az ideje.